"Zelené" pivo
Tak trochu zelené pivo.
Ptáte se, proč zelené? To je dobře :-)
Nesouvisí to s jeho barvou a v tento moment ani s chmelem, který máme velmi rádi. V tento moment se „zelené“ vztahuje na náš přístup k výrobě piva. A to v několika bodech:
1) Naše technologie jsou to nejlepší, co je v současnosti k mání a máme na to hlavu!
Díky našim znalostem, díky technologiím a díky preciznímu plánování dokážeme snížit množství použitých energií, především elektřiny a vody, na opravdové minimum. Prostě při výrobě se musí trochu přemýšlet, a kde to jde, odstraňujeme lidský faktor za automatické kroky chytrých zařízení a naopak, kde by automatizace přinesla plýtvání prostředky, tam zapojíme naše hlavy a ruce.
2) Používáme "duhovou" energii
Náš pivovar je přímo napojený na bioplynovou stanici. Tak dokážeme využívat a zužitkovat nejen elektřinu, ale také teplo vznikající fermentací biomasy. Teplovod máme zavedený přímo na varnu do zásobníku horké vody, a tak máme zajištěnu snadně a „zeleně“ horkou vodu pro vaření.
3) Přímá recyklace
Při vaření vzniká velké množství mláta – druhotné suroviny, která se dá využít jako krmivo. Většina malých pivovarů mláto rozdává či prodává drobným chovatelům či myslivcům. Pro větší odběratele jsou malé pivovary se svou nestabilní produkcí nezajímavé – těžko budeme zásobovat kravín mlátem, když naše produkce je cca 300 kg denně.
U nás přebytečné mláto, které si nerozeberou jednotlivci z řad drobných chovatelů a myslivců, zpracováváme na již zmíněné bioplynové stanici. Tak se zbývající energie, která unikne z varného procesu, oklikou vrací do pivovaru jako teplo a elektřina. Uhlíková stopa po našem pivu se tak významně snižuje.
4) Používání vratných obalů
Pivo stáčíme také do vratných, snadno omyvatelných obalů. U sudů je to samozřejmé, ale u lahví je to složitější. Nedbáme ale na "složitosti", část produkce je u nás tedy stáčena do vratných půllitrových lahví, které samosebou také vykupujeme a následně se staráme o jejich recyklaci.
A proto je naše pivo tak trochu zelené :-)